Statua Wolności

ESTA i wizy

Amerykański ESTA

Co to jest i dlaczego go potrzebuję?

Od 2009 r. Obywatele każdego kraju objętego zwolnieniem z obowiązku wizowego (VWP) muszą posiadać system ESTA przed podróżą drogą lotniczą lub drogą morską do Stanów Zjednoczonych. Jeśli planujesz podróż do USA w celach rekreacyjnych lub biznesowych, obowiązkowe jest, aby mieć go przed wejściem na pokład.

Chociaż cudzoziemcy posiadający ważną wizę są zwolnieni z tej procedury, wszyscy pozostali mieszkańcy kraju należącego do VWP będą musieli ubiegać się o elektroniczny system zezwoleń na podróż, znany jako ESTA, przed postawieniem stopy w kraju.

Co to jest?

ESTA została ustanowiona przez Stany Zjednoczone, aby kontrolować, kto odwiedza ten kraj. Kiedy obywatele się zgłoszą, rząd może zdecydować, czy są zdolni do wjazdu do kraju, czy nie, w zależności od tego, czy stwarzają problemy związane z bezpieczeństwem, czy egzekwowaniem prawa.

Chociaż nie gwarantuje to wjazdu do kraju, upoważnia podróżnych do wejścia na pokład samolotu do Stanów Zjednoczonych i decyduje o kwalifikowalności podróżnych. Radzenie sobie z notorycznie surowymi amerykańskimi zwyczajami po przybyciu jest znacznie łatwiejsze dzięki ETSA.

Jak długo ważne jest zatwierdzenie ESTA?

Po zatwierdzeniu ESTA będzie ważny przez dwa lata, chyba że paszport wygasa wcześniej. Umożliwi to podróż do Stanów Zjednoczonych na okres do 90 dni i będzie służyć do kilku podróży. Chociaż nie ma konkretnej reguły dotyczącej czasu potrzebnego na wyjazd z USA, należy pamiętać, że urzędnik ds. Celnych i ochrony granic jest tym, który przyjmuje cię w tym kraju. Ich zasada polega zwykle na tym, aby odwieźć taką samą ilość czasu z USA, jak w kraju przed ponownym wejściem, aby uniknąć problemów przy odprawie celnej.

Jeśli jednak zmieniłeś nazwisko, płeć, kraj lub obywatelstwo, będziesz musiał ubiegać się o nowe. ESTA również straci ważność, jeśli zostałeś skazany za przestępstwo lub rozwinęła się choroba zakaźna, w której będziesz musiał ponownie złożyć wniosek.

Jeśli planujesz zostać dłużej, przed wyjazdem musisz uzyskać wizę z najbliższej Ambasady USA lub Konsulatu Stanów Zjednoczonych.

Jak mogę go zdobyć?

Możesz uzyskać ESTA, jeśli spełniasz następujące wymagania:

Masz ważny paszport

Jesteś obywatelem kraju VWP

Podróżujesz przez mniej niż 90 dni

Nie masz żadnych zarzutów karnych ani chorób zakaźnych, takich jak HIV i gruźlica

Wybierasz się do USA w celach biznesowych lub podróży

Masz wystarczające fundusze na pokrycie kosztów podróży w czasie pobytu w kraju

Aby złożyć wniosek, nie trzeba udawać się do ambasady ani konsulatu Stanów Zjednoczonych: możesz złożyć wniosek online na stronie rządowej. Wniosek może potrwać do 72 godzin lub możesz złożyć wniosek online i mieć wizę USA ESTA w 15 minut za pomocą E-visum.

Wizy dla USA

Rodzaj wizy i wymogi dotyczące dokumentacji

Większość obcokrajowców wymaga wizy do Stanów Zjednoczonych. Przepisy i przepisy dotyczące imigracji w USA zmieniają się obecnie bardzo często. W przypadku wszystkich rodzajów podróży zalecamy skonsultowanie się z konsulatem USA w kraju zamieszkania w celu upewnienia się, że posiadasz właściwe informacje.

Istnieją dwie kategorie wiz USA:

Wizy nieimigracyjne są przeznaczone dla osób posiadających stały pobyt poza terytorium USA, które wjeżdżają do kraju tymczasowo – w celach turystycznych, leczniczych, biznesowych, pracy tymczasowej lub studiów.

Wizy imigracyjne przeznaczone są dla osób, które zamierzają zamieszkać na stałe w USA.

Dokumentacja i czas oczekiwania

Stany Zjednoczone dokonały wielu i częstych zmian w procedurach wizowych i imigracyjnych w ciągu ostatnich sześciu lat. Teraz wymagają dodatkowych formularzy wniosków i odpraw bezpieczeństwa. Aplikacje wizowe potrzebują więcej czasu na przetwarzanie i obecnie podlegają większej kontroli niż w przeszłości. Wnioski należy składać co najmniej 6 tygodni przed planowaną datą wyjazdu.

Ostrzeżenie: słyszeliśmy, że niektóre amerykańskie służby dyplomatyczne w niektórych krajach trwają dłużej. Skontaktuj się z ambasadą amerykańską lub konsulatem w swoim kraju zamieszkania, aby uzyskać aktualne opóźnienia i dokładne wymagania dotyczące dokumentacji.

W przypadku wniosku wizowego będziesz musiał przedstawić niektóre lub wszystkie z następujących dokumentów:

Ważny paszport z co najmniej sześciomiesięcznym okresem ważności od daty podróży

Poprawnie wypełniony formularz (wnioski)

Dwa zdjęcia paszportowe wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy

Dowód odpowiedniego wsparcia finansowego w trakcie pobytu

Dowód ubezpieczenia medycznego

Dowód celu wizyty i / lub rezerwacja hotelu i / lub bilet powrotny

W przypadku wizy pracowniczej: list od przyszłego pracodawcy

W przypadku wizy studyjnej: list od instytucji akademickiej, w której zamierzasz się uczyć

Jakiego rodzaju wizy potrzebujesz?

Cel wjazdu do Stanów Zjednoczonych określa klasyfikację wymaganej wizy.

Aby dowiedzieć się, jakiego rodzaju wizy należy składać i jakie możliwości podróżować lub imigrować do Stanów Zjednoczonych, zobacz listę rodzajów wiz poniżej i zobacz inne artykuły w tej sekcji, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat wymagań i procedur .

Wizy nieimigracyjne

Wizy nieimigracyjne przeznaczone są dla osób przybywających do Stanów Zjednoczonych tymczasowo. Możesz przyjść na turystykę, leczenie, biznes, pracę tymczasową lub naukę. Każdy przypadek jest indywidualnie badany zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa amerykańskiego i imigracyjnego.

Wiza Biznesowa (B1)

Wiza turystyczna (B2)

Wizy studenckie (F1, J1, M1)

Wiza tranzytowa (C1)

Informacje wizowe Przedstawiciel mediów (I)

Wizyta religijna pracownika (R)

Wizy pracy (H, L, O, P, Q)

W przypadku wszystkich wiz nieimigracyjnych i zgodnie z Ustawą o imigracji i naturalizacji musisz być w stanie pokazać urzędnikowi konsularnemu, że masz silne powiązania z krajem zamieszkania. Ponadto musisz udowodnić, że zamierzasz opuścić USA po tymczasowej wizycie. Aby to zrobić, możesz przedstawić dowód swoich powiązań z twoim krajem, np .: umowa o pracę, zeznanie podatkowe, odcinki wypłaty, akty małżeństwa / urodzenia, wyciągi bankowe, dokumenty samochodu, wyciągi szkolne itp.

Wizy imigracyjne

Imigracja oparta na relacji rodzinnej z obywatelem amerykańskim lub rezydentem

Imigracja poprzez zatrudnienie

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.