paszport

Kategorie wiz #1

Wizy kategorii A.

Dyplomaci i zagraniczni pracownicy rządowi

Dyplomaci kariery, niektórzy inni akredytowani i uznani urzędnicy oraz pracownicy uznanych zagranicznych rządów i ich najbliższych rodzin otrzymują wizę kategorii A, jeśli ich wizyta w USA odbywa się w imieniu ich rządu krajowego i angażowanie się wyłącznie w oficjalne działania dla tego rządu .

Wizy A-1 i A-2 wydawane są na zasadzie wzajemności i są ważne przez czas trwania przydziału posiadacza. Wizy A-3 dla uczestników, pracowników i pracowników osobistych są ważne przez jeden rok i mogą być odnawiane raz w roku. Niektórzy posiadacze wiz kategorii A posiadają immunitet dyplomatyczny.

Wizy kategorii B

Odwiedzający krótkoterminowo

Każdy, kto chce wyjechać do Stanów Zjednoczonych w podróży wakacyjnej lub biznesowej i nie kwalifikuje się do ruchu bezwizowego lub chce pozostać dłużej niż 90 dni, musi ubiegać się o wizę kategorii B.

Wizy dla odwiedzających nie są wymagane przez obywateli kanadyjskich i większość zagranicznych mieszkańców Kanady (imigrantów wylądowanych na stałe), którzy wjeżdżają do USA jako goście lub obywatele meksykańscy posiadający amerykańską kartę graniczną. Wizy turystyczne są najczęściej wydawanymi wizami i są ważne na wizyty w celach biznesowych lub dla przyjemności. Wiza B-1 jest przyznawana turystom w celach biznesowych, a wizy B-2 turystom, chociaż wydawane są także połączone wizy B-1 / B-2.

Wymagania

Po pierwsze wiza, z którą spotka się większość ludzi; wiza podróżna. Wizę turystyczną można podzielić na dwie różne kategorie.

Wiza B1 – rekomendowana dla osób odwiedzających Stany Zjednoczone w celach biznesowych. Na przykład: sportowcy (zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści), pracownicy domowi, nianie (muszą być one towarzyszące zagranicznemu pracodawcy krajowemu)

Wiza B2 – polecana do podróżowania / zwiedzania, odwiedzania rodziny / przyjaciół lub wyjazdu do USA z powodów medycznych.

Ubieganie się o wizę B1 lub B2 wymaga:

Skonsultuj się z najbliższą ambasadą USA, by uzyskać specjalne instrukcje.

Wypełnij wniosek wizowy online nieimigracyjny, formularz DS-160. Wypełnij formularz i wydrukuj go. Zachowaj formularz i stronę z kodem potwierdzającym DS-160. Nie zapomnij przesłać zdjęcia. Formularz wniosku o wizę nieimigracyjną DS-160 służy do czasowej podróży do Stanów Zjednoczonych.

Zaplanuj wywiad (wymagany dla osób w wieku od 14 do 79 lat)

Przygotuj się na rozmowę kwalifikacyjną, płacąc wszelkie opłaty i zapoznaj się z instrukcjami ambasady (krok 1).

Zbierz cztery wymagane dokumenty, które są twoim paszportem (1). To musi być ważne przez 6 miesięcy przed wyjazdem do USA. Potrzebna jest strona potwierdzenia formularza DS-160 (2). Wniosek o płatność opłaty za wniosek (3) i zdjęcie (4) są również potrzebne. ESTA może być potrzebny dla osób posiadających wizę B1

Potrzebne mogą być również inne dokumenty, takie jak dowód stabilności finansowej, cel podróży oraz miejsce zamieszkania po podróży służbowej lub urlopie. Musisz pokazać, że nie zamierzasz przebywać w Ameryce dłużej, co byłoby nielegalne.

Przeczytaj broszurę “Prawa i ochrona prawna”, aby dowiedzieć się o swoich prawach w Stanach Zjednoczonych i o dostępnej dla nich ochronie.

Właściwie weź udział w wywiadzie dla wizy! Jeśli podróżujesz z powodów medycznych, upewnij się, że masz dostęp do wszystkich swoich kart zdrowia.

Wizy B zwykle nie dają odwiedzającym prawa do pracy w firmach amerykańskich, nawet jeśli płatność dokonywana jest poza granicami kraju. Nie dotyczy to jednak działalności prowadzonej jako odwiedzający biznesmen, np. jako przedstawiciel firmy zagranicznej, gdy nie otrzymujemy płatności z amerykańskiego źródła. Posiadacz wizy B-1 może konsultować się z partnerami biznesowymi, prawnikami lub księgowymi, uczestniczyć w konwencjach biznesowych lub zawodowych, negocjować umowy i szukać okazji inwestycyjnych. Osoba odwiedzająca kategorię B-1 musi mieć stałe miejsce zamieszkania za granicą.

Oprócz wypełnienia formularza DS-160 dokumentacja pomocnicza może być wymagana w formie zaproszenia od osoby, którą odwiedzasz lub przebywasz w USA, jeśli dotyczy. Aby uzyskać wizę B-1, możesz poprosić swojego pracodawcę o potwierdzenie twojego stałego zatrudnienia, powodu podróży i planu podróży w USA. Możesz być zobowiązany do “przedstawienia dowodów potwierdzających cel podróży i zamiaru wyjazdu z Ameryki po tymczasowej wizycie”.

Przykłady wymaganych dowodów są podane na formularzu DS-160. W przypadku wyjazdów wypoczynkowych obejmuje to dokumenty przedstawiające Twoje plany w Stanach Zjednoczonych i uzasadniające powód, dla którego powracasz za granicę po krótkim pobycie, takim jak więzi rodzinne, zatrudnienie (osoba prowadząca działalność na własny rachunek może wymagać pisma od swojego księgowego lub prawnika potwierdzając, że jest im znany i określając, jak długo przebywał w firmie), własność domu lub podobne wiążące zobowiązania w kraju ojczystym.

Warunki

Wnioski o wizy typu B należy składać za pośrednictwem amerykańskiej ambasady lub konsulatu i wymagają osobistej rozmowy dla wszystkich w wieku 13-79 lat. W niektórych konsulatach możesz otrzymać zatwierdzoną wizę pod koniec rozmowy kwalifikacyjnej lub poprosić Cię o dostarczenie zaadresowanej, zaadresowanej koperty, aby wiza mogła zostać Ci wysłana, gdy tylko będzie dostępna. Jeśli złożysz wniosek o wizę turystyczną w kraju innym niż kraj zamieszkania lub kraj zamieszkania (zwany aplikacją “poza dzielnicą”), Twoje zgłoszenie podlega zwiększonej kontroli, ponieważ może to być podejrzane, że ” ponownie “rób zakupy”, aby ułatwić wejście na rynek.

Możliwe jest przedłużenie wizy B-2 na maksymalnie sześć miesięcy na raz. Do wniosku o przedłużenie wizy biznesowej B-1 należy dołączyć pismo od twojego pracodawcy wyjaśniające, dlaczego potrzebujesz przedłużenia. Jeśli rozszerzenie nie zostanie przyznane, nie przysługuje prawo do odwołania. Technicznie możesz opuścić USA po sześciu miesiącach, wrócić następnego dnia i pozostać przez kolejne sześć miesięcy, ale prawdopodobnie nie uda ci się uciec z tego wiele razy. Chociaż wiele osób korzysta z wizy B, aby pozostać w Stanach Zjednoczonych przez rok lub dwa, w końcu zostają złapani i odmawia się im wstępu. W wyniku wcześniejszego nadużycia przez posiadaczy wiz typu B urzędnicy imigracyjni mogą uznać cię za “podejrzanego” i dokonać kontroli w celu upewnienia się, że nie oszukujesz systemu.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.