paszport

Kategorie wiz #2

Wizy kategorii C

Podróżni w tranzycie

Wiza C-1 jest wydawana zagranicznym podróżnym w tranzycie przez Stany Zjednoczone, a wiza C-2 jest ważna tylko dla tranzytu z własnego kraju do Kwatery Głównej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku.

Istnieje również wiza C-3 dla zagranicznych urzędników państwowych oraz ich rodzin i pracowników w tranzycie przez USA. Osoby, które otrzymują wizę kategorii C, nie mogą zmienić swojego statusu na inną nieimigracyjną wizę lub zostać stałym mieszkańcem.

W sierpniu 2003 r. Rząd USA zawiesił 50-letni program zezwalający na tranzyt bez wizy dla cudzoziemców wykonujących połączenia lotnicze na lotniskach w USA. Jeśli nie pochodzisz z kraju objętego programem Visa Waiver Program (VWP), musisz mieć wizę tranzytową, nawet jeśli zmieniasz samoloty w Stanach Zjednoczonych w drodze do innego kraju. Proces ubiegania się o niezbędną wizę jest taki sam jak w przypadku każdej innej kategorii i obejmuje potrzebę przeprowadzenia wywiadu w ambasadzie lub konsulacie USA.

Wizy kategorii D

Samoloty i załogi statków

Zagraniczna załoga statków i samolotów, która planuje opuścić statek lub statek powietrzny po czasowym pobycie w USA, otrzymuje wizę kategorii D.

Osoby wydane z wizami D-1 nie mogą zmienić swojego statusu na żadną inną nieimigracyjną wizę lub zostać stałym mieszkańcem. Wiza C-1 / D jest dostępna dla członków załogi, którzy regularnie przejeżdżają przez USA i jest ważna przez okres do 29 dni na raz.

Wizy kategorii E

Handlarze traktatowi i inwestorzy

Wizy o kategorii E są nazywane wizjami traktatowymi (E-1) i wizami inwestora (E-2) i są wydawane osobom, które chcą inwestować lub handlować z firmą w USA.

Wydawane są z zastrzeżeniem pewnych warunków, ale nie ma ograniczeń co do liczby wydawanych każdego roku. Jak sama nazwa wskazuje, wizy kategorii E są dostępne tylko dla obywateli krajów, z którymi USA zawarły umowę handlową. Istnieją dwa rodzaje traktatów, z których jeden dotyczy handlu, a drugi obejmuje inwestycje.

Co najmniej 50% właścicieli firmy traktatowej musi być obywatelami jednego kraju handlu lub inwestora. Posiadacz wizy E musi być głównym właścicielem, który kontroluje co najmniej 50 procent przedsiębiorstwa lub kluczowym pracownikiem (z tą samą narodowością, co główny właściciel), który jest menedżerem, kierownikiem lub osobą posiadającą umiejętności istotne dla działalności gospodarczej.

Wizy E-1 i E-2 nie mają ograniczenia czasowego, ale zachowują ważność, o ile posiadacz utrzymuje swój status w przedsiębiorstwie lub firmie. Wiza E-1 lub E-2 jest ważna tylko tak długo, jak długo firma jest nadal obsługiwana. Współmałżonek i dzieci poniżej 21 lat posiadacza wizy E również otrzymują wizę E, chociaż każdy członek rodziny musi ubiegać się o własną wizę. Małżonkowie posiadaczy wizy E mogą pracować w USA, pod warunkiem, że ubiegają się o zezwolenie na pracę w USCIS po przybyciu do kraju.

Dzieci mogą uczęszczać do college’u lub uniwersytetu w USA do ukończenia 21 roku życia, kiedy to muszą się kwalifikować do uzyskania wizy. Nie są wymagane żadne standardy edukacyjne, oferta pracy ani doświadczenie, a wiza E-2 pozwala na wielokrotne wjazdy i potencjalnie nieokreślony pobyt w USA.

Wiza E-1: Wiza E-1 jest przyznawana osobom prowadzącym znaczną wymianę handlową z USA i państwem traktatowym. Handel może dotyczyć towarów lub usług. Istotny handel musi być częsty, ciągły i obejmować liczne transakcje, które zapewniają wystarczający dochód na wsparcie przedsiębiorcy i jego rodziny. Firma handlowa musi już istnieć, gdy wniosek zostanie złożony.

Aby zakwalifikować się do wizy E-1, firma lub osoba fizyczna musi planować utworzenie biura w USA, które będzie głównie zaangażowane (tj. Generować ponad 50 procent swoich przychodów) w handlu między USA i obcym krajem. Wnioskodawca musi być zatrudniony jako osoba nadzorująca lub wykonawcza lub posiadać wysoce wyspecjalizowane umiejętności niezbędne do sprawnego funkcjonowania firmy.

Wiza E-2: Wiza E-2 jest przyznawana głównemu właścicielowi lub kluczowemu pracownikowi firmy, która zainwestowała “znaczną ilość pieniędzy” w przedsiębiorstwie w USA. Rzeczywista kwota zależy od rodzaju działalności. Nie ma minimalnego, ale większość inwestycji przekracza 100 000 USD i trudno jest uzyskać wizę E-2 za inwestycję poniżej 80 000 USD. Ponadto istnieją ograniczenia dotyczące dozwolonego procentu finansowania, które zależy od wartości firmy. Firma może być współwłaścicielem współmałżonka lub partnera (który może być obywatelem USA).

Ważniejsze od zainwestowanych pieniędzy jest to, czy firma może przynieść zyski i czy zatrudnia Amerykanów. Firma musi generować znacznie więcej dochodów niż tylko zapewnić inwestorowi i jego rodzinie życie. Jeśli tworzysz nową firmę, musisz dokonać odpowiednich wydatków przed rozpatrzeniem wniosku wizowego, więc generalnie łatwiej jest uzyskać wizę E-2 dla istniejącej firmy niż nowej firmy. Każdy, kto planuje kupić firmę, powinien zapytać o prawdopodobieństwo uzyskania wizy E-2 przed podpisaniem umowy zakupu i powinien uzależnić umowę od uzyskania wizy.

Wizy kategorii F

Uczniowie akademiccy lub licealiści

Istnieją dwie główne kategorie wiz dla studentów zagranicznych w USA, kategoria F dla studentów studiów stacjonarnych i językowych w pełnym wymiarze godzin oraz kategoria M-1 dla studentów zawodowych i nieakademickich.

Studenci przyjeżdżający do Stanów Zjednoczonych w ramach wizyt wymiany otrzymują wizę J-1. Wizy studenckie (F-1 i M-1) wydawane są osobom planującym odbyć studia w pełnym wymiarze godzin, prowadzące do uzyskania dyplomu, dyplomu lub certyfikatu w instytucji zatwierdzonej przez rząd lub innej uznanej instytucji.

Proces aplikacji

Przede wszystkim musisz zostać przyjęty do dowolnego programu studiów, po którym zostaniesz przeniesiony do Systemu Odwiedzających Uczniów i Wymiany (SEVIS).

Wszystkie zatwierdzone szkoły muszą być uczestnikami systemu śledzenia SEVIS. Praktycznie wszystkie publiczne i akredytowane prywatne uczelnie, uniwersytety i szkoły zawodowe zostały zatwierdzone przez USCIS. Jednak nie wszystkie placówki oświatowe są zatwierdzone, więc sprawdź z wyprzedzeniem. Obowiązuje opłata w wysokości 200 USD za rejestrację w systemie dla wiz typu F i M. Wszyscy studenci muszą wypełnić formularz “Wniosek o wizę nieimigracyjną DS-160”, więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.