paszport

Kategorie wiz #3

Wizy kategorii F

Podczas wypełniania niniejszego formularza wniosku należy dysponować pewnymi dokumentami. To są:

Paszport

Plan podróży (jeśli już zorganizowałeś organizację podróży).

Daty ostatnich pięciu wizyt w Stanach Zjednoczonych, jeśli dotyczy, lub nawet historię podróży międzynarodowych w ciągu ostatnich pięciu lat.

Podsumowanie lub Curriculum Vitae – w celu uzyskania informacji o Twojej poprzedniej historii edukacji i pracy.

Inne informacje – możliwe dodatkowe informacje specyficzne dla celu podróży

Studenci i osoby odwiedzające wymianę (F, J i M) zostaną poproszeni o podanie swojego SEVIS ID, który jest wydrukowany na ich I-20 A, I-20 B, I-20 MN lub DS-2019 – mają te formularze gotowe do wypełnienia Formularz DS-160. Studenci będą również wymagać adresu miejsca zamieszkania.

Pracownicy tymczasowi zatrudnieni na podstawie petycji (H-1B, H-2, H-3, CW1, L, O, P, R, E2C) powinni mieć dostępną kopię ich I-129.

Inni pracownicy tymczasowi zostaną poproszeni o szczegółowe informacje na temat pracodawcy, takie jak ich adres.

Przydatne często zadawane pytania dotyczące formularza DS-160 można znaleźć tutaj.

Kolejnym etapem tego procesu jest rozmowa kwalifikacyjna, która odbywa się w ambasadzie lub konsulacie Stanów Zjednoczonych w Twoim kraju. Lista oczekujących na te wywiady może być bardzo różna, jako że dobrze jest zrobić to tak wcześnie, jak to możliwe i sprawdzić czas oczekiwania w Internecie. Twoja przyszła szkoła dostarczy ci formularz I-20, który musisz zabrać ze sobą na rozmowę, wraz z potwierdzeniem twojego wniosku wizowego, paszportu (który musi być ważny przez 6 miesięcy od twojego pobytu w USA) i wydrukowanego paszportu zdjęcie.

Zakładając, że rozmowa zakończyła się powodzeniem, możesz otrzymać wizę natychmiast lub może ona podlegać dalszemu przetwarzaniu. Kiedy już to zrobisz, będziesz mógł wziąć udział w USA do 30 dni przed rozpoczęciem studiów. Musisz wyjechać z kraju przed wygaśnięciem wizy lub przedłużyć okres pobytu.

Zmiana programu szkolnego lub akademickiego jest dozwolona, ​​ale uprzednia zgoda musi być uzyskana od USCIS. Musisz być biegły w języku angielskim lub musi odbyć kurs w języku angielskim, aby osiągnąć wymagany standard (chyba że wszystkie kursy są prowadzone w Twoim języku ojczystym). Aby ubiegać się o wizę F-1, musisz być zaakceptowany przez uczelnię przez zatwierdzoną szkołę, ale możesz odwiedzić USA jako turystkę, aby sprawdzić przyszłe szkoły.

Warunki

Student musi zostać przyjęty na studia stacjonarne i musi kontynuować edukację w pełnym wymiarze godzin, aby wiza pozostała ważna. Twoje postępy w kierunku stopnia lub certyfikatu, na który jesteś zapisany, są śledzone w systemie SEVIS, tak aby ICE mógł interweniować, jeśli okaże się, że zostałeś porzucony lub może pracować nielegalnie lub robisz coś innego wbrew warunkom twojej wizy. Kryteria stosowane do określenia, czy kurs kwalifikuje się jako pełny etat, to liczba godzin lub zaliczek zaplanowanych w trakcie każdego semestru (semestru) na studia podyplomowe oraz okres wymagany do ukończenia nauki. Wizy F-1 wydawane są na czas, który według szacunków zajmie ci ukończenie proponowanych studiów do maksymalnie pięciu lat, chociaż obywatele niektórych krajów otrzymują wizę na krótszy okres, np. od dwóch miesięcy do czterech lat.

Aby uzyskać wizę studencką, musisz udowodnić, że możesz zapłacić za studia i utrzymać się finansowo zgodnie ze swoimi warunkami przez okres proponowanego pobytu. Musisz także okazać dowód pobytu za granicą, do którego powrócisz po zakończeniu studiów. Studenci posiadający wizę F-1 mogą w określonych okolicznościach pracować do 20 godzin w tygodniu. Małżonek studenta i dzieci poniżej 21 roku życia, którym przyznano również wizę, nie mogą pracować, chociaż mogą się uczyć.

W wyniku zmiany prawa w 1997 r. Wizy F-1 nie są już wydawane na uczęszczanie do publicznych (państwowych) szkół podstawowych (od klas K do 8) lub publicznych programów edukacyjnych dla dorosłych, takich jak lekcje języków obcych. Studenci mogą uzyskać wizę F-1 na publiczne liceum przez maksymalnie 12 miesięcy i muszą udowodnić, że dokonano płatności za pełne, niesubsydiowane koszty edukacji przed rozpoczęciem przetwarzania wizy.

Zasada ta nie dotyczy osób pozostających na utrzymaniu w innych kategoriach wizowych, które chcą studiować w szkołach publicznych. Odwiedzający, którzy biorą udział w kilku lekcjach w celach rekreacyjnych oraz studenci, którzy mają współmałżonka lub rodzica w Stanach Zjednoczonych ze statusem wizy A, E, G, H, J, L lub NATO, nie wymagają wizy studenckiej. Osoby posiadające wizę turystyczną (B-2) i osoby, które złożyły wizę w ramach programu bezwizowego, mają zakaz wstępu na studia stacjonarne.

Wizy kategorii G

Przedstawiciele zagranicznego rządu

Pracownicy organizacji międzynarodowych, np. Narody Zjednoczone i ich najbliższe rodziny otrzymują wizę kategorii G, jeśli ich wizyta w USA jest w trakcie wykonywania obowiązków służbowych.

Wizy G-1 przeznaczone są dla przedstawicieli obcego rządu, którzy mieszkają i pracują w USA oraz ich pracowników. Wizy G-2 przeznaczone są dla przedstawicieli uznanego rządu podróżującego do USA tymczasowo, aby uczestniczyć w spotkaniach wyznaczonej organizacji międzynarodowej.

Wizy G-3 przeznaczone są dla przedstawicieli nieuznanych lub nie będących członkami rządów, a wizy G-4 przeznaczone są dla indywidualnych pracowników podróżujących do Stanów Zjednoczonych w celu umówienia się na spotkanie w wyznaczonej organizacji międzynarodowej. Wizę G-1 do G-4 przyznaje się na czas trwania cesji. Wizy G-5 przeznaczone są dla uczestników, pracowników i osobistych pracowników posiadaczy wizy G-1 do G-4 i są ważne przez rok i mogą być odnawiane raz do roku. Wszystkie wizy kategorii G obejmują współmałżonka i dzieci poniżej 21 roku życia. Wizy NATO również należą do tej kategorii.

Wizy kategorii H

Pracuje legalnie w USA

Jeśli chcesz pracować w USA przez kilka lat, możesz kwalifikować się do otrzymania wizy kategorii H, z których niektóre są ważne (z rozszerzeniami) przez okres do sześciu lat. Kategoria potrzebnej wizy H zależy od rodzaju pracy, którą będziesz wykonywać.

Ogólnie rzecz biorąc, wizy te są oparte na konkretnej ofercie zatrudnienia od pracodawcy w USA. Zatrudnienie musi zostać zatwierdzone z góry przez US Citizenship and Immigration Service (USCIS) na podstawie petycji (formularz I-129), złożonej przez amerykański pracodawca. Istnieje sześć podkategorii wiz H; H-1B (pracownicy w wyspecjalizowanych zawodach), H-1C (zarejestrowane pielęgniarki), H-2A (sezonowi pracownicy rolni), H-2B (pracownicy wypełniający zadania, których nie mogą obsadzić obywatele i mieszkańcy USA), H-3 (stażyści ) i H-4 (najbliższe rodziny posiadaczy wizy H-1, H-2 i H-3). W przypadku ubiegania się o wizę kategorii H pracodawca powinien skorzystać z usług doświadczonego prawnika imigracyjnego, ponieważ procedura jest skomplikowana i ciągle się zmienia.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.