paszport

Kategorie wiz #4

Wizy H1-B

Są one wydawane pracownikom w wyspecjalizowanych zawodach i zawodach, np. prawnicy, księgowi, lekarze medycyny, pielęgniarki, nauczyciele i naukowcy, z dyplomem lub równorzędnym doświadczeniem, którzy udają się do Stanów Zjednoczonych, aby wykonywać usługi w ramach umówionej pracy zawodowej. Wnioski złożone przez osoby bez dyplomu są przedmiotem dokładniejszej analizy i trudniej je uzyskać. Zgłoszone stanowisko musi wymagać uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych (nie jest możliwe, aby pracodawca zatrudniał osobę zawodową w celu wypełnienia stanowiska nieprofesjonalnego / bez dyplomu), a wnioskodawca musi mieć odpowiednie przygotowanie do tego stanowiska.

Większość zawodów w Stanach Zjednoczonych jest licencjonowana i kontrolowana przez poszczególne państwa, co skutkuje 50 różnymi procedurami licencjonowania dla każdego zawodu. Jednym ze sposobów uzyskania wizy H-1B jest spełnienie wymagań niezbędnych do przystąpienia do egzaminu licencyjnego i uzyskania licencji od państwa, w którym zamierzasz ćwiczyć. Pracodawca musi złożyć zaświadczenie o stanie pracy (LCA) w Departamencie Pracy, zanim będzie mógł sfinansować wizę H-1B. Aby przygotować LCA, obowiązujące wynagrodzenie za tę pozycję w miejscowości musi zostać uzyskane z Departamentu Pracy lub z innego źródła. Formularz 129W musi zostać uwzględniony, a opłata za składającego petycję wynosi 1000 $.

Wizy H-1B wydawane są na okres do trzech lat, choć obywatele niektórych krajów otrzymują wizy na krótsze okresy – od jednego miesiąca do dwóch lat. Mogą być przyznane przedłużenia do trzech lat, maksymalnie do sześciu lat. Możliwe jest, że posiadacz wizy H-1B zmieni swój status (“dostosuj status”) do statusu stałego rezydenta podczas pobytu w USA.

Wizy H-1C

Wizy te dla zarejestrowanych pielęgniarek w celu uzupełnienia braków zawodowych wygasły w grudniu 2009 r.

Wizy H-2A

Wizy H-2A przeznaczone są dla tymczasowych lub sezonowych pracowników rolnych przybywających do USA, zwykle w celu zbierania plonów lub wykonywania innych krótkoterminowych prac na farmach lub ranczach.

Wizy H-2B

Są one przeznaczone dla pracowników przybywających do Stanów Zjednoczonych w celu obsadzenia stanowisk, dla których tymczasowy niedobór amerykańskich pracowników został uznany przez amerykański Departament Pracy. Nie ma wymagań edukacyjnych, a doświadczenie i kwalifikacje zależą od stanowiska. Praca oferowana kandydatom H-2B musi być ściśle tymczasowa, jeśli chodzi o pracodawcę i pracownika. Typowy wnioskodawca H-2B to wykwalifikowany technik zatrudniony przez zagraniczną firmę i przybywający do Stanów Zjednoczonych w celu zainstalowania maszyn lub przeszkolenia personelu amerykańskiego. Wizy H-2B są również wydawane artystom, którzy nie spełniają kryteriów dla kategorii O i P wiz.

Wizy H-2B

Są one przeznaczone dla pracowników przybywających do Stanów Zjednoczonych w celu obsadzenia stanowisk, dla których tymczasowy niedobór amerykańskich pracowników został uznany przez amerykański Departament Pracy. Nie ma wymagań edukacyjnych, a doświadczenie i kwalifikacje zależą od stanowiska. Praca oferowana kandydatom H-2B musi być ściśle tymczasowa, jeśli chodzi o pracodawcę i pracownika. Typowy wnioskodawca H-2B to wykwalifikowany technik zatrudniony przez zagraniczną firmę i przybywający do Stanów Zjednoczonych w celu zainstalowania maszyn lub przeszkolenia personelu amerykańskiego. Wizy H-2B są również wydawane artystom, którzy nie spełniają kryteriów dla kategorii O i P wiz.

Wizy H-2B wydawane są na początkowy okres jednego roku i mogą zostać przedłużone o kolejne dwa lata (jeden rok za każdym razem), chociaż obywatele niektórych krajów otrzymują wizy tylko do sześciu miesięcy. Wniosek o wizę H-2B musi złożyć potencjalny pracodawca w USA, który musi również uzyskać certyfikat pracy. Uzyskanie wizy H-2B trwa znacznie dłużej niż wizy H-1B – zwykle kilka miesięcy, w zależności od stanu, w którym będziesz zatrudniony. Po spędzeniu trzech lat w USA z wizą H-2B, musisz odczekać co najmniej 12 miesięcy, zanim będziesz mógł ubiegać się o kolejną.

Wizy H-3

Stażyści przyjeżdżający do Stanów Zjednoczonych w celu odbycia praktyk zawodowych lub zdobycia doświadczenia zawodowego w dziedzinie (np. Rolnictwo, handel, komunikacja, finanse, rząd, transport lub zawody) w celu kontynuowania kariery zawodowej w swoich krajach pochodzenia wymagają 3 wizy. Amerykański pracodawca musi przekazać USCIS oświadczenie opisujące rodzaj oferowanego szkolenia i stanowisko, na którym szkolony jest stażysta, oraz wyjaśnić, dlaczego szkolenie nie może być przeprowadzone w kraju ucznia. Szkolenie nie może być wykorzystywane do zapewnienia produktywnego zatrudnienia. Wiza H-3 wydawana jest na maksymalnie 18 miesięcy, a przedłużenia są trudne do uzyskania, ponieważ zakłada się, że okresy szkoleń są krótkoterminowe.

Małżonkowie i dzieci pozostające na utrzymaniu

Towarzyszący małżonek i dzieci w wieku poniżej 21 lat mogą ubiegać się o tę samą kategorię wizy, co wnioskodawca. Musisz być w stanie pokazać, że będziesz w stanie wesprzeć finansowo twoją rodzinę podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych.

Wizy kategorii I

Przedstawiciele mediów zagranicznych

Wizy w kategoriach I są wydawane przedstawicielom zagranicznych ośrodków informacji, przedstawicielom zagranicznego biura turystycznego lub członkom ekipy filmowej, którzy posiadają profesjonalne referencje dziennikarskie i zamierzają pracować nad nowinkami lub niekomercyjnymi filmami dokumentalnymi.

Wizy są wydawane tylko osobom zaangażowanym w proces newsgathering. Dlatego osoby zaangażowane w powiązane działania, takie jak badania, nie są uprawnione.

Wszyscy dziennikarze muszą mieć wizę I przy wjeździe do Stanów Zjednoczonych, aby pracować, nawet jeśli pochodzą z kraju objętego programem Visa Waiver Program i przebywają krócej niż 90 dni. Wizy wydawane są na zasadzie wzajemności i obejmują małżonków oraz dzieci stanu wolnego w wieku poniżej 21 lat. Wydawane są na okres do pięciu lat za jednym razem i są odnawialne. Nie jest możliwe, aby zagraniczny dziennikarz zmienił pracodawców w USA bez uprzedniej zgody USCIS.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.