paszport

Kategorie wiz #5

Wizy kategorii J

Wizy kategorii J-1 są wydawane odwiedzającym za granicą, w tym studentom, uczonym, stażystom, nauczycielom, profesorom, absolwentom medycyny, asystentom naukowym, specjalistom lub liderom specjalizującym się w specjalistycznej wiedzy lub umiejętnościach, którzy chcą tymczasowo wjechać do USA jako uczestnik w zatwierdzonym programie.

Program wymiany pozwala także młodym ludziom w wieku 18-25 lat pracować jako au pair przez okres do roku. Rodzaj wykonywanej pracy obejmuje nauczanie, instruowanie lub wykładanie, studiowanie, obserwowanie, prowadzenie badań, doradztwo, wykazywanie specjalnych umiejętności lub odbieranie szkoleń. Studenci zagraniczni mogą również ubiegać się o wizę F-1 lub M-1.

Wymiana wiz odwiedzających (J-1) “to wizy imigracyjne dla osób uprawnionych do udziału w programach wymiany odwiedzających w Stanach Zjednoczonych.” Są idealne dla osób, które chcą podróżować i zdobywać doświadczenie zawodowe w kraju.

Istnieją trzy różne kategorie wiz J-1.

Wiza J1 dla stażystów

Wiza J1 dla lekarzy

Wiza J1 dla stażystów

1) Stażyści muszą być sponsorowani przez zatwierdzony program stażowy i ukończyć (lub wkrótce ukończyć) szkołę średnią.

2) Aby uzyskać wizę lekarza J1, musisz zostać przyjęty do programu edukacji medycznej przez “Komisję Edukacyjną dla zagranicznych absolwentów medycyny”. Wymagane są wcześniejsze wykształcenie i szkolenie, znajomość języka angielskiego oraz odpowiedni dyplom akademicki.

3) Stażyści muszą zostać przyjęci do zatwierdzonego programu szkoleniowego. Aby wziąć udział w takim programie, musisz uzyskać kwalifikacje policealne i co najmniej roczny staż pracy, alternatywnie pięć lat doświadczenia zawodowego może być zaakceptowane zamiast kwalifikacji pomaturalnych.

Koszty aplikacji wynoszą od 160 USD do 180 USD + opłaty sponsorskie, a czas przetwarzania wynosi od 2 do 12 dni roboczych. Te wizy mają różną ważność od kilku tygodni do kilku lat w zależności od sytuacji.

Zanim będziesz mógł ubiegać się o wizę J-1, musisz być przyjęty do programu wymiany odwiedzających. Odwiedź program odwiedzin Visa J-1, aby uzyskać więcej informacji na temat zatwierdzonych programów.

Proces aplikacji

Proces składania wniosku wizowego J-1:

Skonsultuj się z lokalną ambasadą USA, aby uzyskać specjalne instrukcje.

Wypełnij wniosek wizowy online nieimigracyjny, formularz DS-160. Wypełnij formularz online i wydrukuj go. Zachowaj formularz i stronę z kodem potwierdzającym DS-160. Nie zapomnij załadować zdjęcia! Formularz wniosku o wizę nieimigracyjną DS-160 służy do czasowej podróży do Stanów Zjednoczonych.

Zaplanuj wywiad (wymagany dla osób w wieku od 14 do 79 lat).

Przygotuj się na rozmowę, płacąc wszelkie opłaty i zapoznaj się z instrukcjami z ambasady (krok 1).

Zbierz wymagane dokumenty, które są Twoim paszportem (1). To musi być ważne przez 6 miesięcy przed wyjazdem do USA. Potrzebna jest strona potwierdzenia formularza DS-160 (2). Wniosek o płatność opłaty za wniosek (3) i zdjęcie (4) są również potrzebne. Wymagany jest także formularz DS-2019, Certyfikat uprawnienia do statusu odwiedzającego Exchange. Wreszcie, upewnij się, że masz dodatkowe: Plan szkoleń / praktyk, Formularz DS-7002

Przeczytaj broszurę “Prawa i ochrona prawna”, aby dowiedzieć się o swoich prawach w Stanach Zjednoczonych i o dostępnej dla nich ochronie.

Potrzebne mogą być również inne dokumenty, takie jak dowód twojej sytuacji finansowej, cel podróży i miejsce zamieszkania po wakacjach lub podróży służbowej. Musisz pokazać, że nie zamierzasz przebywać w Ameryce dłużej, co byłoby nielegalne.

Właściwie weź udział w wywiadzie dla wizy! Zabierz ze sobą wszystkie dokumenty!

Po wymianie programu musisz wrócić do swojego kraju. Nazywa się to “Dwuletnim wymogiem fizycznej obecności w kraju pochodzenia”. Dotyczy to sytuacji, gdy Twój program był finansowany przez rząd, jeśli otrzymałeś wykształcenie medyczne lub specjalną wiedzę o określonych umiejętnościach (Exchange Visitor Skills List 2009)

Okres, na który wydaje się wizy J-1, różni się w zależności od programu, np. od jednego do pięciu lat, chociaż obywatele niektórych krajów otrzymują wizę na krótsze maksymalne okresy od trzech miesięcy do czterech lat, niezależnie od programu. Okres szkolenia praktycznego może być dozwolony po zakończeniu programu wymiany. Musisz mieć odpowiednią znajomość języka angielskiego, aby skutecznie uczestniczyć w programie wymiany i musisz ustalić, że masz odpowiednie zasoby finansowe, aby pokryć wszystkie swoje wydatki, w tym czesne podczas pobytu w USA. Finanse mogą składać się z prywatnych lub prywatnych zasobów twojej rodziny, stypendiów lub wynagrodzenia, które są częścią programu. Ponieważ większość programów obejmuje stypendia lub zatrudnienie, wymóg ten nie jest zwykle trudny do spełnienia. Musisz również udowodnić, że masz miejsce zamieszkania za granicą, do którego zamierzasz wrócić po zakończeniu pobytu. Absolwenci medyczni muszą zdać części I i II egzaminu US National Board of Examiners Examines lub Foreign Foreign Graduates Examination.

Osoba odwiedzająca wymianę musi uczestniczyć w programie będącym uczestnikiem systemu SEVIS, a program musi dostarczyć formularz rejestracyjny SEVIS (DS-2019) wnioskodawcy, który wypełnia formularz i przedstawia go wraz z wnioskiem wizowym.

Jednym z warunków wiz J-1 dla niektórych uczestników jest to, że po zakończeniu okresu, w którym przebywasz jako gość giełdowy, zazwyczaj nie przysługuje Ci prawo do zielonej karty lub do pracownika tymczasowego, stażysty ani do przeniesienia wewnątrz firmy, dopóki nie otrzymasz wizy. Spędziłem co najmniej dwa lata poza Stanami Zjednoczonymi, w kraju twojego obywatelstwa lub ostatniego miejsca zamieszkania. Nie kwalifikujesz się, jeśli twój program wymiany był finansowany w całości lub w części, bezpośrednio lub pośrednio, przez agencję rządową USA lub przez zagraniczny rząd, jeśli przyjechałeś do USA na program nauki umiejętności, których brakuje w twoim w kraju ojczystym, lub jeśli jesteś absolwentem medycyny, który przyjechał do USA, aby uzyskać wykształcenie medyczne lub szkolenie.

Możliwe jest uzyskanie zwolnienia umożliwiającego pracę w USA przed upływem dwuletniego okresu kwalifikacyjnego, ale może to być trudne. Współmałżonek i niezamężne dzieci poniżej 21 roku życia posiadacza wizy J-1 otrzymują wizę J-2 i mogą studiować lub, pod warunkiem uzyskania zgody USCIS, do pracy.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.