paszport

Kategorie wiz #6

Wizy kategorii K

Narzeczony (e) żeni się z obywatelami USA

Wiza kategorii K-1 jest przyznawana narzeczonemu lub narzeczonemu, który planuje poślubić obywatela USA w ciągu 90 dni od przybycia do USA, wraz z jego niezamężnymi dziećmi poniżej 21 lat (które otrzymują wizy K-2).

Po zawarciu małżeństwa zagraniczny małżonek może ubiegać się o zieloną kartę. Osoba ubiegająca się o wizę K-1 może zgłosić się do pracy natychmiast po przybyciu do Stanów Zjednoczonych, pod warunkiem uzyskania zezwolenia wydanego przez USCIS, chociaż jeżeli zamierzone małżeństwo nie nastąpi w ciągu 90 dni, musi opuścić kraj. Nie przewiduje się przedłużenia okresu wizowego ani uzyskania innej kategorii wizy. Para musiała się spotkać i zobaczyć w ciągu ostatnich dwóch lat, chyba że ich religia zabrania im spotykać się przed ślubem.

Uzyskanie wizy K-1 w celu zawarcia małżeństwa w USA może trwać co najmniej trzy miesiące, a większość par po prostu bierze ślub, w Stanach Zjednoczonych lub za granicą i składa wniosek bezpośrednio o zieloną kartę. Jednak nielegalne jest wjazd do Stanów Zjednoczonych jako gość z zamiarem zawarcia związku małżeńskiego. Zawarcie małżeństwa jest również nielegalne wyłącznie w celu pozostania w (lub wwiezieniu) do Stanów Zjednoczonych i istnieją rygorystyczne kontrole dotyczące “małżeństw dla pozoru”. Jeśli przebywasz legalnie w Stanach Zjednoczonych i spotykasz się z obywatelem USA, możesz ubiegać się o status i zostać stałym rezydentem. Nie możesz jednak opuścić Stanów Zjednoczonych przed otrzymaniem zielonej karty bez zgody USCIS, ponieważ musisz złożyć wniosek o wizę, aby ponownie wjechać do kraju, co może potrwać wiele miesięcy.

Wizy K-2 wydawane są uprawnionym dzieciom posiadaczy wizy K-1.

Wizy K-3 i K-4

Istnieje również wiza K-3, którą można przyznać małżonkowi obywatela USA, umożliwiając mu wjazd do Stanów Zjednoczonych w celu oczekiwania na ukończenie procesu imigracyjnego. Wizę K-4 przyznaje się nieżonatym dzieciom poniżej 21 roku życia, które towarzyszą posiadaczowi wizy K-3. Amerykański małżonek musiał już rozpocząć proces imigracyjny, składając niezbędne petycje w USA, a wniosek o wizę K-3 musi zostać złożony w kraju, w którym odbył się ślub. Wiza K-3 umożliwia następnie małżonkowi z zagranicy dołączenie do męża lub żony w Stanach Zjednoczonych podczas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku o zieloną kartę. Po przybyciu małżonek zagraniczny może również wystąpić do USCIS o zezwolenie na pracę.

Nie jesteś uprawniony do otrzymania wizy K do zawarcia małżeństwa z obywatelem spoza USA, który jest rezydentem (posiadaczem zielonej karty). Jeśli poślubisz zielonego posiadacza karty, podlegasz kontyngentom dla imigrantów sponsorowanych przez rodzinę i zazwyczaj musisz czekać kilka lat na zieloną kartę. Jeśli jednak posiadacz zielonej karty stanie się obywatelem USA, natychmiast otrzymasz zieloną kartę.

Wizy kategorii L

Przeniesienie wewnątrz firmy

Wizy kategorii L-1 są przyznawane pracownikom przenoszonym wewnątrz przedsiębiorstwa.

Są to osoby zatrudnione za granicą, które są przenoszone do oddziału, spółki zależnej, podmiotu stowarzyszonego lub partnera joint-venture tej samej firmy w Stanach Zjednoczonych, które muszą posiadać co najmniej 50% udziałów w spółce zagranicznej. Aby się zakwalifikować, musisz być członkiem zarządu lub dyrektorem wykonawczym lub posiadać specjalistyczną wiedzę niezbędną do prowadzenia działalności w Stanach Zjednoczonych i zostać przeniesiony na stanowisko w firmie amerykańskiej na jednym z tych poziomów, choć niekoniecznie na tej samej pozycji. Musisz także wykazać, że firma ma zapewnione pomieszczenia do wynajęcia nowego biura.

Amerykański pracodawca lub firma międzynarodowa musi złożyć petycję w centrum serwisowym USCIS posiadającym jurysdykcję nad miejscem zatrudnienia w USA. Certyfikacja pracy nie jest wymagana w przypadku wizy typu L. Duże wielonarodowe korporacje (dla których stworzono wizę L) mogą skorzystać z “ogólnej zasady” L-1, dzięki czemu nie muszą składać indywidualnej petycji z INS za każdym razem, gdy muszą przenieść pracownika do USA. może dostarczyć zawiadomienie o zatwierdzeniu i formularz petycji I-129S i złożyć wniosek do ich ambasady lub konsulatu USA. Aby skorzystać, firma musiała mieć co najmniej dziesięciu pracowników przenoszonych wewnątrz przedsiębiorstwa zatwierdzonych w ostatnim roku lub połączyć roczną sprzedaż o wartości co najmniej 25 milionów USD lub siłę roboczą USA co najmniej 1000 pracowników.

Wiza L jest wydawana początkowo na okres do trzech lat i może zostać przedłużona na dwa lata dla osoby posiadającej specjalistyczną wiedzę i cztery lata (dwa lata za jednym razem) dla dyrektora wykonawczego lub kierownika. Jedną z zalet wizy L jest to, że dyrektorzy i menedżerowie mogą normalnie zakwalifikować się do zielonej karty jako Multi-National Manager. Jednak konwersja wizy L na zieloną kartę nie jest automatyczna. Wizę L-2 przyznaje się małżonkowi posiadacza wizy L-1 i niezamężnym dzieciom poniżej 21 roku życia, chociaż zwykle nie mają oni pozwolenia na pracę, o ile nie kwalifikują się do uzyskania własnej wizy pracowniczej.

Wizy kategorii M

Studenci nieakademiccy

Istnieją trzy kategorie wiz dla studentów zagranicznych: kategoria M-1 dla studentów zawodowych i nieakademickich; kategoria F dla studentów studiów stacjonarnych i językowych w pełnym wymiarze godzin; kategoria J-1 dla studentów przyjeżdżających do Stanów Zjednoczonych podczas wymiany.

Wizy M-1 wydawane są na szacunkowy okres czasu potrzebny do ukończenia proponowanych badań do maksymalnie pięciu lat, chociaż wizy nie są zwykle zatwierdzane dla programów dłuższych niż 18 miesięcy. Uczniowie posiadający wizę M-1 mogą uczęszczać tylko do określonej szkoły, dla której ich wiza została zatwierdzona i nie wolno im zmieniać kierunku studiów.

Wszyscy posiadacze wizy M-1 muszą zostać wpisani do systemu SEVIS i muszą przedłożyć kopię formularza rejestracyjnego (I-20M) oraz opłatę SEVIS w ramach wniosku wizowego. Małżonek i niezamężne dzieci poniżej 21 roku życia posiadacza wizy M-1 otrzymują wizę M-2. Posiadacze wizy M-1 mogą pracować tylko wtedy, gdy jest to wymagana część ich szkolenia, a zatrudnienie zostało wcześniej zatwierdzone przez USCIS. Małżonek i dzieci ucznia nie mogą pracować, chociaż mogą się uczyć.

Wizy kategorii O

Ludzie o niezwykłej zdolności

Wizy O-1 kategorii są przeznaczone dla osób o niezwykłych zdolnościach w dziedzinie nauki, sztuki, edukacji, biznesu i lekkiej atletyki, a także pracowników w filmie i telewizji, których praca przyniosła im “trwałą narodową lub międzynarodową sławę”.

Oznacza to, że wizy O-1 są przyznawane wyłącznie osobom wybitnym w swoich dziedzinach. Wizy O-2 są wydawane personelowi pomocniczemu i załodze posiadaczy wizy O-1, np. ekipa filmowa lub telewizyjna, ale tylko jeśli posiadają umiejętności i doświadczenie niedostępne w USA.

Najbliższe rodziny posiadaczy wizy O-1 i O-2 otrzymują wizę O-3. Nie ma rocznej kwoty na wizy O. Wizę O-1 można wydać na okres do trzech lat z nieograniczoną liczbą jednorocznych wznowień.

Wizy kategorii P

Sportowcy i artyści

Wizy kategorii P są przyznawane uznanym na arenie międzynarodowej sportowcom, artystom i artystom oraz niezbędnemu personelowi pomocniczemu.

Indywidualni sportowcy i zespoły kwalifikują się do otrzymania wizy P-1, która może obowiązywać przez pięć lat w przypadku indywidualnych zawodników lub przez sześć miesięcy w przypadku zespołu. Wiza P-2 wydawana jest osobom lub grupom uczestniczącym w wzajemnym programie wymiany między Stanami Zjednoczonymi a jednym lub kilkoma innymi krajami, a wiza P-3 wydawana jest artystom wykonawcom (osobom lub grupom) w programie unikalnym kulturowo.

Wizę P-4 przyznaje się małżonkowi i niezamężnym dzieciom poniżej 21 lat, którym przyznano wizy P-1, P-2 i P-3. Osoby uzależnione nie mogą pracować z tymi wizami, mimo że mogą studiować. Kwalifikacje niezbędne do uzyskania wizy P nie są tak rygorystyczne, jak w przypadku wiz O (patrz wyżej), chociaż istnieje znaczne nakładanie się między zastosowaniami i kwalifikacjami dla wiz O i P.

Wizy kategorii Q

Odwiedzający wymianę kulturalną

Wizy kategorii Q są przeznaczone dla osób zaangażowanych w międzynarodowe programy wymiany kulturalnej.

Programy muszą być zaprojektowane tak, aby zapewniać praktyczne szkolenia, zatrudnienie i możliwości dzielenia się z obywatelami USA historią, kulturą i tradycjami twojego kraju. Wiza Q jest alternatywą dla wizy J-1, ale w przeciwieństwie do wizy J-1 wcześniejsza zgoda z USCIS i dwuletnia rezydencja domowa nie są konieczne.

Nie ma również rejestracji w programie SEVIS. Jednak wizy Q są wydawane przez 15 miesięcy jednorazowo (w przeciwieństwie do wiz J, które mogą obowiązywać przez okres do pięciu lat). Nie ma przepisu dotyczącego wydawania wiz małżonkowi i niezamężnym dzieciom poniżej 21 lat posiadaczy wizy Q; osoby pozostające na utrzymaniu muszą kwalifikować się do uzyskania wizy we własnym imieniu.

Wizy kategorii R

Pracownicy religijni

Wizy kategorii R-1 są dla pracowników, którzy są członkami uznanych grup religijnych przez co najmniej dwa lata i przybywają do USA, aby pracować dla stowarzyszonej organizacji religijnej w jakimkolwiek charakterze.

Termin “pracownik” obejmuje doradców, pracowników socjalnych, pracowników służby zdrowia dla szpitali religijnych, misjonarzy, tłumaczy i nadawców religijnych, ale nie dotyczy to dozorców ani zbieraczy funduszy.

Petycja nie jest wymagana w przypadku wizy R-1, która jest przyznawana na wstępny okres maksymalnie trzech lat. Małżonek i niezamężne dzieci poniżej 21 roku życia posiadające wizę R-1 otrzymują wizę R-2 i nie mogą pracować. Pracownicy religijni mogą również ubiegać się o zieloną kartę pod specjalną kategorią imigrantów.

Wizy kategorii V

Członkowie rodziny

Wizy kategorii V zostały stworzone w celu połączenia rodzin rozdzielonych w oczekiwaniu na przetworzenie swoich drugich preferencyjnych wniosków wizowych.

Wiza nieimigracyjna V zezwala posiadaczowi na pobyt i podróżowanie do iz USA, dopóki nie kwalifikują się do ubiegania się o wizę imigracyjną. Osoby uprawnione do otrzymania wizy V to małżonkowie i dzieci poniżej 21 roku życia, zgodnie z prawem stałego pobytu, którzy czekali co najmniej trzy lata na rozpatrzenie wniosku o wizę imigracyjną.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.