samolot

Program bezwizowy i staranie się o wizę

Krótkie wizyty są zwolnione z obowiązku wizowego dla niektórych osób

Zwykle wszyscy cudzoziemcy, którzy chcą wjechać do Stanów Zjednoczonych, muszą posiadać ważną wizę wydaną przez amerykański konsulat w swoim kraju zamieszkania. Istnieje kilka ograniczonych wyjątków. Najczęściej spotykany wyjątek dotyczy osób objętych programem Visa Waiver Program (VWP).

Istnieje wyjątek dla obywateli Kanady i brytyjskich terytoriów zamorskich Bermudów. Mogą podróżować do USA bez wizy nieimigracyjnej. Nie dotyczy to sytuacji, gdy dana osoba jest karana, co powoduje, że osoba ta nie kwalifikuje się lub jeśli osoba ta wcześniej naruszyła warunki jego statusu imigracyjnego w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli chcesz pozostać w USA przez mniej niż 90 dni, a twój kraj jest częścią programu bezwizowego (VWP), nie potrzebujesz wizy. Musisz być uprawniony i powinieneś posiadać ważny ESTA (elektroniczny system autoryzacji podróży) – zautomatyzowany system, który określa, czy odwiedzający mogą podróżować do Stanów Zjednoczonych w ramach programu znoszenia wiz. Powodem podróży powinien być nadal urlop lub podróż służbowa lub powód medyczny (taki sam jak w przypadku wiz B1 lub B2).

Obywatele, którzy nie potrzebują wizy na pobyt do trzech miesięcy

Obecnie 37 krajów uczestniczy w programie znoszenia wiz:

Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Islandia, Irlandia, Włochy, Japonia, Łotwa, Lichtenstein, Litwa, Luksemburg, Malta, Monako, Holandia, Nowa Zelandia, Norwegia, Portugalia, San Marino, Singapur, Słowacja, Słowenia, Korea Południowa, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Tajwan, Wielka Brytania.

Wymagania

Przy wjeździe do USA musisz mieć przy sobie ważny paszport z jednego z krajów wymienionych powyżej. Ponadto musisz posiadać bilet powrotny, aby udowodnić, że zamierzasz opuścić USA w ciągu 90 dni.

Program VWP jest możliwy tylko dla osób posiadających elektroniczny chip w paszporcie. Aby uzyskać wymagania, przejdź do “Posiadaj właściwy paszport”. Upewnij się, że podróżujesz po zatwierdzonym przewoźniku.

Należy pamiętać, że takie działania, jak studiowanie za granicą, praca lub stanie się stałym obywatelem Stanów Zjednoczonych wymagają innej wizy. WVP nie może być używany do tych działań.

W ramach programu znoszenia wiz istnieje kilka wad:

Nie możesz ubiegać się o przedłużenie pobytu poza okres 90 dni.

Nie możesz zmienić swojego statusu w Stanach Zjednoczonych.

Możesz odmówić przyjęcia i zostać wykluczonym ze Stanów Zjednoczonych bez prawa do rozprawy deportacyjnej.

Jeśli planujesz pobyt dłuższy niż 90 dni, powinieneś złożyć wniosek o wizę. Nie będziesz mieć możliwości przedłużenia swojej wizyty lub zmiany na inną kategorię w ramach programu Visa Waiver. Dlatego przed przyjazdem do USA zaleca się wizę, nawet jeśli można wejść bez niej.

Aplikacje wizowe

Jak ubiegać się o wizę imigracyjną

Procedura składania wniosków i dokumentacja wiz imigracyjnych różnią się w zależności od kategorii imigrantów i procedur miejscowej ambasady lub konsulatu USA. Po przyjęciu petycji powinieneś otrzymać pakiet informacji od lokalnego konsulatu USA.

Postępuj zgodnie z instrukcjami w tym pakiecie, szczególnie tych związanych z tym, jak i gdzie zapłacić opłatę za wniosek wizowy (około 335 USD)! Większość urzędów konsularnych poza USA nie może już przyjmować wniosków wizowych pocztą, chyba że kandydat ma mniej niż 13 lat lub więcej niż 80 lat.

Wszystkie osoby ubiegające się o wizę muszą teraz odbyć wywiad twarzą w twarz z urzędnikiem konsularnym, a wywiady te mogą trwać od pięciu minut do dwóch godzin lub dłużej. Okres oczekiwania na zaplanowanie wywiadów wizowych dla imigrantów różni się w zależności od konsulatu, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Wnioskodawcy są zobowiązani do przeklinania lub potwierdzania prawdziwości i poprawności wniosku wizowego (formularz DS-230) oraz do przedłożenia pewnych dokumentów potwierdzających posiadanie wizy.

Wymagane dokumenty to paszport, akt urodzenia, akt małżeństwa, zdjęcia, dowód wsparcia finansowego, formularz otrzymany od USCIS, powiadamiający cię, że twoja petycja została zatwierdzona (formularz I-797), policyjne zaświadczenia, dokumentacja wojskowa i list od twojego potencjalny pracodawca (stosownie do przypadku).

Dokumenty pomocnicze nie w języku angielskim muszą być często tłumaczone, ale jest to część pakietu instrukcji. Oczekuje się również, że będziesz miał badanie lekarskie i przyniesie ze sobą wszystkie twoje karty szczepień na rozmowę kwalifikacyjną, a także rachunki pokazujące, że różne opłaty zostały prawidłowo opłacone.

Zaświadczenie o dochodach

Jeśli masz wyrok skazujący za przestępstwa, w tym za wykroczenia drogowe, możesz zostać poproszony o dostarczenie oficjalnych dokumentów sądowych lub listu sądowego z podaniem szczegółów dotyczących przestępstwa i nałożonej kary. Możesz również zostać poproszony o udowodnienie, że nie staniesz się “publicznym obciążeniem”, tzn. Że masz wystarczające fundusze na utrzymanie się w USA.

Wymagany dowód jest różny, ale zawiera wyciągi bankowe i list od twojego banku, własność nieruchomości lub inwestycji oraz dochód z inwestycji lub opłat licencyjnych. Twój sponsor musi wykonać podpis pod przysięgą, a powinieneś otrzymać kopię paragonu potwierdzającego, że został złożony.

Badanie lekarskie

Koszt badania lekarskiego musi być pokryty przez osobę ubiegającą się o wizę i różni się w zależności od kraju, np. GB 85 GBP. Jeśli pomyślnie przejdziesz rozmowę (która może składać się tylko z kilku pytań nieszkodliwych lub z trzeciego stopnia, szczególnie jeśli urodziłeś się w jednym z krajów uznanych przez rząd USA za “państwowego sponsora terroryzmu”) i badania lekarskiego i mają ponad 14 lat, są drukowane odcisków palców (osoby poniżej 14 lat są drukowane odcisków palców w ciągu 30 dni od 14. urodzin).

Za pobranie odcisków palców pobierana jest opłata, która obejmuje przeszukanie rekordów FBI, aby upewnić się, że nie są już potrzebne w Stanach Zjednoczonych! Jeśli wszystko pójdzie dobrze, a twoja aplikacja zostanie zatwierdzona, otrzymasz bilet do raju – upragnioną zieloną kartę – zwykle pod koniec tego samego dnia, co rozmowa kwalifikacyjna. Od daty złożenia przez twojego sponsora petycji w twoim imieniu, powinieneś oczekiwać od sześciu do dziewięciu miesięcy na uzyskanie zielonej karty, chociaż może to potrwać dłużej, jeśli wniosek jest “trudny”.

Wnioski o zieloną kartę

Jeśli ubiegasz się o zieloną kartę (“dostosuj status”) podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych, możesz uzyskać zezwolenie na wyjazd za granicę w oczekiwaniu na odpowiedź, składając wniosek o “zwolnienie z góry”. Jednakże, o ile nie jest to kwestia życia i śmierci, nie jest to zalecane i nigdy nie powinno być podejmowane bez zasięgnięcia porady prawnej. Jeśli Twój wniosek o wizę imigracyjną zostanie odrzucony i uważasz, że nie została ona potraktowana sprawiedliwie, możesz czasami złożyć odwołanie. Jeśli to się nie powiedzie, możesz mieć możliwość odwołania się do apelacji w sprawie apelacji imigracyjnej w Waszyngtonie. Jeśli wszystko inne zawiedzie, możesz skierować swoją sprawę do sądu federalnego. Jednak odwołanie powinno być zwykle składane tylko z pomocą prawnika imigracyjnego.

Po otrzymaniu wizy imigracyjnej musisz wjechać do USA w ciągu sześciu miesięcy; inaczej wygasa. Kiedy masz zieloną kartę, nie powinieneś pozostawać poza USA dłużej niż przez rok bez uprzedniej zgody USCIS. Jeśli pozostaniesz za granicą przez ponad rok lub zamieszkasz w innym kraju, twoja zielona karta zostanie anulowana (chyba że uzyskasz pozwolenie na powrót, zezwalając na nieobecność do dwóch lat). W takim przypadku musisz złożyć wniosek w ambasadzie lub konsulacie Stanów Zjednoczonych o specjalną wizę imigracyjną jako powracającego rezydenta i udowodnić, że nie zamierzałeś porzucić swojego miejsca zamieszkania, kiedy opuściłeś Stany Zjednoczone.

Post Author: Micorazon

1 thought on “Program bezwizowy i staranie się o wizę

    Mysza

    (16 grudnia 2017 - 01:07)

    Akurat myślę o wyjeździe do USA, bardzo pomocny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.