podróż

Wizy imigracyjne dla Stanów Zjednoczonych

Kategorie i kwoty

Wiza imigracyjna nadaje posiadaczowi status stałego rezydenta. Zawiera stempel umieszczony w paszporcie przez amerykańską ambasadę lub konsulat poza USA (jak w przypadku wiz nieimigracyjnych), który pozwala na wjazd do Stanów Zjednoczonych w celu zamieszkania na stałe.

Posiadacze wiz imigracyjnych otrzymują kartę Alien Registration Receipt, popularnie zwaną zieloną kartą (choć teraz jest teraz różowo-niebieska), składającą się z plastikowej karty identyfikacyjnej ze zdjęciem, kciukiem i podpisem na froncie. Zielona karta służy jako dokument wjazdu USA dla stałych rezydentów powracających do Stanów Zjednoczonych po okresie pobytu za granicą.

Istnieją dwa sposoby, w jakie większość ludzi może uzyskać zieloną kartę, za pośrednictwem więzów krwi (lub małżeństwa), jako bezpośredni lub bliski krewny obywatela USA lub stałego rezydenta lub poprzez zatrudnienie. Zielone karty są wydawane na zasadzie preferencyjnej i może to wymagać wielu lat, ponieważ tylko ograniczona liczba jest wydawana każdego roku. Wizy imigracyjne dają posiadaczom prawo do życia i pracy w USA (i zmiany pracy swobodnie) na stałe i po trzech latach uprawniają do obywatelstwa amerykańskiego dla małżonków obywateli Stanów Zjednoczonych i pięciu lat dla wszystkich pozostałych obywateli USA.

Główna różnica między prawem stałego rezydenta a prawem obywatela USA polega na tym, że stały mieszkaniec, chociaż ma wszystkie obowiązki obywatela USA, nie kwalifikuje się do niektórych zasiłków socjalnych, w tym niektórych świadczeń socjalnych z ubezpieczenia Medicaid i Social Security. Zielone karty są ważne przez dziesięć lat i nie można ich cofnąć, pod warunkiem, że ich posiadacz nie opuści swojej rezydencji w Stanach Zjednoczonych lub popełni określone przestępstwa.

Kryteria uzyskania wizy imigracyjnej

Przed złożeniem wniosku o wizę imigracyjną musisz ustalić, czy spełniasz kryteria dla jakiejkolwiek kategorii wizy, o którą się ubiegasz. Pod warunkiem, że się kwalifikujesz, możesz ubiegać się o wizę imigracyjną w ramach więcej niż jednej kategorii. Ubiegając się o wizę imigracyjną (i niektóre wizy nieimigracyjne), wskazane może być skorzystanie z usług wykwalifikowanego i doświadczonego prawnika imigracyjnego, choć nie zawsze jest to konieczne.

Zależy to od każdego przypadku, chociaż procedura może być skomplikowana, a zasady i przepisy często się zmieniają. Wiele wniosków wizowych jest odrzucanych każdego roku, ponieważ dokumentacja jest nieprawidłowa, np. podana została nieprawidłowa informacja, formularz nie został poprawnie wypełniony, złożono błędną wizę lub adwokat nie podjął właściwego postępowania wobec władz. Jeśli ktoś składa wniosek w twoim imieniu, powinieneś przynajmniej sprawdzić, czy podane informacje są poprawne pod każdym względem. Jeśli twoja aplikacja zostanie odrzucona (z jakiegokolwiek powodu), mniej prawdopodobne jest, że otrzymasz wizę poprzez odwołanie lub ponowne złożenie wniosku, więc ważne jest, aby uzyskać ją za pierwszym razem.

Imigracyjni prawnicy

Istnieją dosłownie tysiące prawników imigracyjnych w Stanach Zjednoczonych i za granicą, z których wielu specjalizuje się tylko w pewnych kategoriach imigrantów, np. tych, którzy mają dużo pieniędzy, aby zapłacić swoje honoraria. Opłaty prawników zależą od złożoności sprawy i wynoszą od 250 USD za prostą konsultację do kwoty od 5000 do 10 000 USD za złożoną aplikację wymagającą dużego nakładu pracy. Powinieneś zatrudnić prawnika, który jest bardzo polecany lub który ma dobrą reputację, ponieważ niekompetentni i nieuczciwi prawnicy nie są nieznani.

Najbardziej wiarygodnym źródłem informacji na temat amerykańskich prawników jest lista Martindale-Hubbell, która zawiera ocenę każdego prawnika. Oceny można obejrzeć na stronie http://www.lawyers.com/. Żaden prawnik, niezależnie od tego, ile mu zapłacisz, może zagwarantować, że twój wniosek zostanie zatwierdzony. Upewnij się, że dokładnie wiesz, ile musisz zapłacić i jakie dokładnie usługi otrzymasz za swoje pieniądze. Jeśli chcesz odwołać się od decyzji odmownej w sprawie przyznania wizy lub zielonej karty, prawdopodobnie musisz skorzystać z usług prawnika imigracyjnego.

Tańszą alternatywą dla prawników imigracyjnych jest około 400 agencji imigracyjnych działających w całym kraju, z których niektóre, takie jak niedawno akredytowane Irish Immigration Centre w Bostonie, nie pobierają żadnych opłat.

Kategorie imigracji

Osoby imigrujące do USA są podzielone przez prawo imigracyjne na kategorie, takie jak najbliżsi krewni, imigranci sponsorowani przez rodzinę i imigranci zatrudnieni, imigranci o różnym pochodzeniu, imigranci i inwestorzy szczególni, jak opisano poniżej:

Natychmiastowi krewni

Bezpośredni krewni mają prawo do stałego pobytu bez ograniczeń numerycznych. Obejmują one współmałżonka (lub niedawną wdowę lub wdowca) oraz niezamężne dzieci poniżej 21 roku życia obywatela USA i rodziców obywatela USA, który ukończył 21 lat. Bezpośredni krewni obejmują przybranych rodziców i krok-dzieci, pod warunkiem że małżeństwo, które stworzyło związek ten miał miejsce przed 18 urodzinami dziecka, a dzieci zagraniczne przyjęły je przed 16 urodzinami.

Kategorie preferencji

Kategorie preferencji to takie, w których roczne ograniczenia liczbowe (kwoty) odnoszą się do liczby osób, które mogą wjechać jako stali mieszkańcy. Kategorie preferencji są dalej podzielone na imigrantów sponsorowanych przez rodzinę i imigrantów zatrudnionych, jak opisano poniżej:

Imigranci sponsorowani przez rodzinę

Krewni obywateli USA i obcokrajowców przebywających na stałe (określani jako krewniacy preferencji) są ograniczeni. Natychmiastowi krewni (patrz wyżej) są uwzględnieni w tym numerze. Krewni preferencji są podzieleni na następujące cztery kategorie:

F-1 (pierwsze preferencje) – niezamężne dzieci obywateli amerykańskich i ich dzieci;

F-2 (drugie pierwszeństwo) – małżonkowie, dzieci i niezamężne dzieci posiadaczy zielonej karty. Co najmniej 75 procent wszystkich wiz w tej kategorii przysługuje małżonkom i dzieciom, a pozostała część przeznaczona jest na starszych synów i córki niezamężne;

F-3 (Trzecia Preferencja) – Małżeństwo (w każdym wieku) obywateli amerykańskich oraz ich małżonków i dzieci;

F-4 (czwarta preferencja) – bracia i siostry obywateli USA oraz ich małżonków i dzieci, pod warunkiem, że obywatel Stanów Zjednoczonych ma ponad 21 lat;

Imigranci zatrudnieni

Emigranci zatrudnieni są podzieleni na następujące pięć grup:

E-1 (pracownicy priorytetowi) – Ludzie o niezwykłych zdolnościach w dziedzinie nauk ścisłych, sztuki, edukacji, biznesu lub lekkiej atletyki; wybitni profesorowie i badacze; oraz niektórych wielonarodowych menedżerów i menedżerów;

E-2 (członkowie zawodów) – specjaliści posiadający wyższe stopnie naukowe lub licencjat oraz co najmniej pięcioletnie postępowe doświadczenie w swojej dziedzinie oraz osoby o wyjątkowych zdolnościach w dziedzinie nauk ścisłych, artystycznych i biznesowych, np. profesorowie i badacze;

E-3 (Specjaliści, Wykwalifikowani i Niewykwalifikowani Pracownicy) – Specjaliści posiadający wykształcenie licencjackie, wykwalifikowani pracownicy z co najmniej dwuletnim doświadczeniem i inni pracownicy, których umiejętności brakuje.

E-4 (imigranci specjalni) – do imigrantów specjalnych należą pracownicy religijni i ministrowie religii, pracownicy niektórych organizacji międzynarodowych i członkowie ich najbliższej rodziny, specjalnie wykwalifikowani i polecani obecni i byli pracownicy rządu USA oraz powracający mieszkańcy;

E-5 (Inwestorzy) – Ludzie, którzy tworzą zatrudnienie dla co najmniej dziesięciu pełnoetatowych amerykańskich pracowników (nie członków rodziny) poprzez inwestowanie kapitału w nowe przedsiębiorstwo komercyjne w USA. Minimalna wymagana kwota kapitału to zwykle 500 000 USD.

Oprócz kwot dla każdej kategorii istnieją ograniczenia dotyczące niektórych sub-preferencji, z których niektóre są oparte na formułach, które zmieniają się co roku. Szczegółowe informacje znajdują się w ambasadzie USA.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.