podróż

Wizy nieimigracyjne

Wizy za ograniczony pobyt w USA

Wiza nieimigracyjna daje osobie prawo do tymczasowego przyjazdu do USA, np. od kilku dni do pięciu lat, aw niektórych przypadkach do pracy, nauki lub prowadzenia innej działalności. Nie ma ograniczeń co do liczby nieimigracyjnych wiz wydawanych każdego roku. Wiele nieimigracyjnych wiz jest ważnych przez określony czas, często według uznania urzędnika imigracyjnego w porcie wejścia.

Nie zawsze konieczne jest posiadanie wizy nieimigracyjnej podbitej w paszporcie, a wizę można dostarczyć na osobnej kartce i okazać paszport przy wjeździe do USA. Na przykład może to być konieczne w przypadkach, gdy obecność wizy amerykańskiej w paszporcie spowoduje problemy podczas powrotu do domu lub podróży do innych krajów.

Wiele wiz nieimigracyjnych jest typu wielokrotnego wjazdu, co pozwala na wjazd i wyjazd z USA tak często, jak chcesz w okresie ważności wizy. Jednakże okres, na jaki możesz pozostać w USA, może zależeć od ważności twojego paszportu. Na przykład, dla niektórych narodowości, jeśli masz wizę nieimigracyjną, która jest ważna przez trzy lata, ale twój paszport jest ważny tylko przez trzy miesiące, jesteś przyjęty tylko przez trzy miesiące. Ten okres zgłoszeń jest podstemplowany na karcie Rekordu przylotu (I-94).

Jeśli posiadasz ważną wizę nieimigracyjną i otrzymujesz nowy paszport, zachowaj stary paszport i zabierz go ze sobą podczas podróży do USA, ponieważ wiza jest ważna. Nigdy nie wolno usuwać wizy ze starego paszportu, ponieważ to unieważnia.

Dokumentacja

Wszyscy kandydaci ubiegający się o wizę nieimigracyjną w ambasadzie lub konsulacie Stanów Zjednoczonych (tj. Poza USA) muszą wypełnić wniosek o wizę nieimigracyjną (formularz DS-156), który jest zaskakująco małym i niewinnie wyglądającym kawałkiem papieru. Wszystkie pytania są dość proste, ale należy uważnie odpowiadać na pytania szczerze, ponieważ amerykańskie ambasady i konsulaty prowadzą skrupulatne zapisy i mogą łatwo sprawdzić, czy wcześniej odmówiono Ci wizy, czy ją anulowano.

Niemal wszyscy ubiegający się o wizę muszą teraz przeprowadzić wywiad z urzędnikiem wizowym konsularnym, chociaż rozmowa kwalifikacyjna może trwać tylko pięć minut, jeśli wszystko jest w porządku. Mężczyźni w wieku od 16 do 45 lat, urodzeni lub obywatele niektórych krajów “wysokiego ryzyka” muszą również złożyć wniosek uzupełniający (formularz DS-157) oraz formularze uzupełniające dla niektórych studentów, uczestników programu wymiany i potencjalnych inwestorów.

Zachowaj kopię formularzy dla swoich własnych rekordów, a jeśli obawiasz się, że nie zostaniesz przyjęty, weź ze sobą kopie przy wjeździe do USA. Dla każdej osoby ubiegającej się o wizę, w tym współmałżonka i dzieci, należy wypełnić osobny formularz. Za wizę nieimigracyjną pobierana jest opłata, zwykle płatna w lokalnej walucie.

Zmiana statusu

Cudzoziemcy już w USA ubiegający się o zmianę statusu nieimigracyjnego muszą wypełnić wniosek o przedłużenie / zmianę statusu nieimigranta (formularz I-539) i złożyć wniosek w centrum obsługi USCIS lub w Internecie. Aby złożyć amerykańskie zgłoszenie, musisz kwalifikować się zgodnie z obowiązującymi warunkami dla statusu nieimigracyjnego, o który się ubiegasz.

Ostatnie zmiany w polityce sprawiły, że amerykańskie przetwarzanie zmian statusu znacznie trudniejsze. W niektórych przypadkach może być możliwe (lub może być znacznie łatwiejsze) składanie w ambasadzie lub konsulacie USA za granicą. Zmiana statusu jest zwykle automatycznie anulowana po opuszczeniu Stanów Zjednoczonych.

Dokumentacja wymagana do poparcia wniosku o wizę nieimigracyjną różni się w zależności od kategorii. W przypadku niektórych kategorii, np. turysta, student i gość giełdowy, powinieneś być przygotowany do poparcia swojego wniosku dowodem, że zamierzasz powrócić do swojego kraju zamieszkania po zakończeniu okresu w USA.

Niektóre wizy nieimigracyjne, na przykład za pracę, naukę lub małżeństwo, wymagają dostarczenia lub złożenia dokumentu, zwykle przez kogoś z USA. Teoretycznie wszystko, co należy zrobić w Stanach Zjednoczonych, aby uzyskać pierwotne zezwolenie, powinno zostać wykonane przez składającego petycję lub sponsora, tj. Osobę, instytucję lub organizację “wymagającą” wjazdu do USA. Zostajesz powiadomiony o dokumentach i innych formalnościach podczas składania wniosku wizowego. Jeśli towarzyszy Ci współmałżonek i dzieci, konieczne może być okazanie aktu ślubu i aktu urodzenia każdego dziecka, a także kolorowych fotografii paszportowych i paszportów dla małżonka i każdego dziecka.

Wymagania amerykańskie dotyczące “zdjęć paszportowych” nieco różnią się od wymagań w innych krajach. Zwykle nie można używać zdjęć zrobionych w stoiskach zrób-to-sam, ale musisz udać się do fotografa znanego z amerykańskich wymagań paszportowych.

Przetwarzanie wizy

Czas potrzebny na rozpatrzenie wniosków o wizę nieimigracyjną różni się znacznie w zależności od kategorii wizy. Większość wiz nieimigracyjnych wydawane jest bezpośrednio przez ambasady i konsulaty Stanów Zjednoczonych. Jednak niektóre wizy, np. wizy zatrudnienia, wymagają petycji, która musi zostać zatwierdzona przez USCIS przed rozpatrzeniem wniosku wizowego.

Po zatwierdzeniu petycji należy dostarczyć zawiadomienie o zatwierdzeniu wraz z formularzem wniosku i paszportem do amerykańskiej ambasady lub konsulatu obsługującego twoje miejsce zamieszkania. Ubiegając się o niektóre wizy nieimigracyjne, zaleca się skorzystanie z usług prawnika imigracyjnego.

Przedłużanie wiz

Wiele wiz nieimigracyjnych może zostać przedłużonych, pod warunkiem, że twój status pozostanie niezmieniony, a pierwotnie przyznany okres ważności nie wygasł, jak podano w formularzu I-94. Wnioski o przedłużenie należy składać zwykle nie później niż 60 dni przed datą wygaśnięcia, a użytkownik musi udowodnić, że działał “w dobrej wierze”, tj. Że nie planował zostać dłużej niż pierwotnie zezwolono.

Wniosek o rozszerzenie kategorii osób niepracujących składa się z wniosku o rozszerzenie / zmianę statusu nieimigranta (formularz I-539), któremu musi towarzyszyć kopia karty I-94 oraz dowody potwierdzające, jeśli to stosowne, np. formularz I-129 dla kategorii zatrudnienia. Jeśli złożysz wniosek na czas, możesz pozostać w Stanach Zjednoczonych do momentu otrzymania decyzji, nawet jeśli wygasł dozwolony pobyt. Jeśli twoja aplikacja zostanie odrzucona, nie otrzymasz oficjalnego odwołania i musisz opuścić kraj.

Możliwe jest również przejście z jednej wizy nieimigracyjnej na inną po przybyciu do Stanów Zjednoczonych lub nawet “dostosowanie statusu” i uzyskanie zielonej karty. Jeśli planujesz to zrobić, nie ubiegaj się o zmianę wizy natychmiast po przyjeździe, ponieważ władze mogą sądzić, że masz “uprzedzoną intencję” i odmówić twojej prośby.

Wywiad

Kiedyś byłeś tak, że gdybyś został zaproszony do ambasady USA lub konsulatu USA na rozmowę kwalifikacyjną, oznaczało to, że było coś złego lub podejrzanego w twoim wniosku o wizę. Ze wszystkimi problemami związanymi z bezpieczeństwem, prawie wszyscy, którzy potrzebują wizy, muszą teraz stawić się osobiście w lokalnej ambasadzie lub konsulacie przed wydaniem wizy, chociaż w większości przypadków sam wywiad może trwać zaledwie kilka minut.

Bardziej prawdopodobne jest, że będziesz poddawany długiemu wywiadowi w krajach, w których dochodzi do licznych oszustw wizowych lub gdy uważa się, że rządy wspierają znane grupy terrorystyczne, na przykład w kraju zachodnioeuropejskim.

Ankieterzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że wiele osób podróżuje do USA z wizą turystyczną lub studencką, planując pracę nielegalną lub pozostającą poza dozwolonym okresem. W zależności od kategorii wizy, o którą się ubiegasz, osoba przeprowadzająca wywiad może zadawać pytania dotyczące twojego zatrudnienia lub zawodu, wykształcenia i kwalifikacji, finansów, warunków życia i pochodzenia osobistego.

Jeśli nie masz zezwolenia na pracę w USA i sugerujesz, że możesz szukać pracy, twoja wiza może zostać odrzucona. Jeśli jesteś bezrobotny lub niedawno opuściłeś szkołę lub uniwersytet, Twoje zgłoszenie zostanie dokładnie sprawdzone, ponieważ urzędnik konsularny może podejrzewać, że zamierzasz szukać pracy w USA (chyba że masz konkretny powód swojej wizyty i możesz Udowodnij to). Jeśli wybierasz się do Stanów Zjednoczonych jako gość w dobrej wierze, powinieneś mieć bilet powrotny, wiążące plany dotyczące podróży i tego, co zamierzasz zrobić po wakacjach, a także, co nie mniej ważne, wystarczające środki na pokrycie wydatków w okresie planować tam pozostać.

Musisz skontaktować się z ambasadą lub konsulatem, aby umówić się na rozmowę kwalifikacyjną, a jeśli nie możesz wziąć udziału z jakiegokolwiek powodu, zadzwoń z wyprzedzeniem, aby zmienić termin. Jeśli odmówiono Ci wizy, odwołania są dopuszczalne w pewnych okolicznościach, chociaż w przypadku niektórych nieimigracyjnych wiz, np. turyści, to zwykle strata czasu. Jednak zazwyczaj możesz złożyć wniosek tak często, jak chcesz.

Jeśli popełnisz oszustwo wizowe, np. Wypełniając formularz DS-156 nieuczciwie, podając nieprawdziwe informacje lub niezgodne z prawdą odpowiedzi na pytania postawione podczas wywiadu, możesz być trwale pozbawiony możliwości wjazdu do USA.

Zniesienie wiz

Obywatele niektórych krajów mogą odwiedzić Stany Zjednoczone w ramach programu bezwizowego (VWP), w tym obywateli Andory, Australii, Austrii, Belgii, Brunei, Danii, Finlandii, Francji, Niemiec, Islandii, Irlandii, Włoch, Japonii, Liechtensteinu, Luksemburga , Monako, Holandia, Nowa Zelandia, Norwegia, Portugalia, San Marino, Singapur, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania. Jeśli jesteś obywatelem jednego z tych krajów, zazwyczaj nie potrzebujesz wizy do Stanów Zjednoczonych, pod warunkiem że:

Masz ważny paszport wydany przez kraj uczestniczący i jesteś obywatelem tego kraju (nie tylko rezydentem). W większości przypadków paszport powinien być ważny przez co najmniej sześć miesięcy od daty przyjazdu. Od października 2004 r. Paszport musiał być odczytywalny maszynowo, tj. Posiadać znormalizowany pasek odczytywalnych maszynowo znaków na stronie głównej (zdjęcie). Jeśli paszport został wydany po 26 października 2005 r., Musi zawierać fotografię cyfrową. Brytyjscy posiadacze paszportów powinni pamiętać, że jeśli ich paszport wskazuje, że są Brytyjskim Podmiotem, Brytyjskim Terytorium Zależnym Obywatelskim lub Brytyjskim ZamoŜnym Obywatelem, nie kwalifikują się do podróŜy bez wizy.

Twoja podróż jest dla przyjemności lub biznesu;

Twój pobyt wynosi maksymalnie 90 dni;

Masz bilet powrotny lub dalszy nieprzetłumaczalny bilet do miejsca docelowego poza Ameryką Północną, wystawiony przez przewoźnika uczestniczącego (tj. Większość głównych linii lotniczych i linie żeglugowe) i bezzwrotny, z wyjątkiem kraju wydania lub kraju macierzystego. Jeśli wejdziesz do USA drogą lądową z Kanady lub Meksyku, wymóg biletu powrotnego nie ma zastosowania.

Nie ma “podstaw do wykluczenia” ani powodów, dla których nie należy przyjmować do USA.

Wymagane jest wypełnienie formularza nieobecności wizowej osoby niebędącej wizą (formularz I-94W), dostępnej od przewoźników uczestniczących w programie (linie lotnicze i firmy żeglugowe), biur podróży, amerykańskich biur turystycznych, amerykańskich ambasad i konsulatów oraz “portów wejścia” z Kanady i Meksyk.

Jeśli wejdziesz drogą lądową z Kanady lub Meksyku, musisz również uiścić opłatę. Jeśli zgłosisz się do USA w ramach programu bezwizowego, nie możesz uzyskać przedłużenia w terminie 90 dni i zrezygnujesz z prawa do wysłuchania w przypadku wykluczenia lub deportacji, z wyjątkiem ubiegania się o azyl. Jeszcze raz dzięki zaostrzonym przepisom bezpieczeństwa, dziennikarze wjeżdżający do Stanów Zjednoczonych w celu wykonywania jakiejkolwiek formy działalności związanej z pracą muszą posiadać odpowiednią wizę, nawet jeśli pochodzą z kraju zniesionego wizą i w inny sposób spełniają wszystkie wymogi programu Visa Waiver.

Osoby podróżujące w VWP, które chcą wjechać do Stanów Zjednoczonych paszportami wydanymi 26 października 2005 r. Lub później, muszą posiadać paszport, który można odczytać maszynowo i zawiera dane biometryczne umieszczone w chipie stanowiącym część paszportu.

Kategorie wiz nieimigracyjnych

Istnieje 18 kategorii wiz nieimigracyjnych, z których każda jest oznaczona literą, jak pokazano w poniższej tabeli. Raczej zaskakująco, nie ma kategorii wizowej dla emerytów (choć zawsze jest możliwe, że można ją wprowadzić w przyszłości).

Emeryci mogą pozostać w USA przez okres do sześciu miesięcy w roku z wizą B-2 lub dłużej z zieloną kartą. Obecnie nie można zakwalifikować się do imigracji na podstawie emerytury.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.