obywatelstwo

Zielone karty i obywatelstwo

Kto może aplikować i jak to się robi

Prawidłowe stałe miejsce zamieszkania jest często nazywane w USA “zieloną kartą”. Dotyczy to prawa do życia i pracy w tym kraju przez nieokreślony czas, a także wniosku o przyznanie stałego pobytu członkom rodziny.

Karta zapewnia Ci luksus swobodnego wchodzenia i wychodzenia z USA dowolnie, swobodnie pracując lub zakładając własny biznes i otrzymując dotacje rządowe, a także wiele innych korzyści.

Główne sposoby uzyskania zielonej karty są przez członka rodziny lub pracodawcy. Jest to jednak możliwe również dzięki uzyskaniu azylu, wejściu jako uchodźca i wreszcie jako część loterii wizowej dotyczącej różnorodności. W ramach programu wizowego dotyczącego różnorodności osoby pochodzące z kraju o niskich wskaźnikach emigracji do Stanów Zjednoczonych nie wymagają sponsora.

Osoby, które chcą uzyskać zieloną kartę za pośrednictwem członka rodziny lub pracodawcy, muszą złożyć wniosek w amerykańskim Obywatelstwie i Imigracji (USCIS), odpowiedni formularz można znaleźć tutaj. Ważne jest, aby pamiętać, że te formularze, po wypełnieniu, również mają opłatę za zgłoszenie. To jest 420 USD dla krewnych i 580 USD dla pracowników.

Potencjalnym problemem dla rodzin składających petycje jest ogólne założenie, że zostanie ono wykonane z terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak istnieją przepisy dla tych, którzy chcą to zrobić w obcym kraju. Niektóre kraje mają Międzynarodowe Biura Imigracyjne, jednak jeśli mieszkasz w kraju bez jednego z nich, możesz przesłać te formularze pocztą. Adres do tego można znaleźć tutaj.

Jeżeli petycja zostanie zatwierdzona, kolejnym etapem jest dla pracodawców lub członków rodziny udowodnienie, że będą w stanie odpowiednio udzielić wsparcia nowemu, i że akceptują oni odpowiedzialność prawną, aby to zrobić. Jest to tak zwane oświadczenie pod przysięgą, dodatkowe informacje na temat tego formularza zostaną przekazane po zaakceptowaniu Twojej petycji.

Po tym etapie przychodzi proces ubiegania się o wizę imigracyjną. Wraz z tym formularzem będziesz musiał uiścić opłatę, która trafi do National Visa Center (NVC). Opłata ta wynosi obecnie 230 USD dla krewnych i 405 USD dla aplikacji opartych na zatrudnieniu. Możliwe, że do formularza wniosku o wizę imigracyjną będzie dołączona dokumentacja, taka jak akt urodzenia lub akt małżeństwa.

Zakładając, że wniosek zostanie przyjęty, ostatnim etapem będzie rozmowa kwalifikacyjna w ambasadzie lub konsulacie USA. W rozmowie musi uczestniczyć tylko wnioskodawca, a nie składający petycję. Zostanie wysłany list z rozmowami kwalifikacyjnymi z datą i godziną, kiedy to nastąpi, a pomiędzy otrzymaniem tego listu a udziałem w rozmowie kwalifikacyjnej musisz również przejść badanie lekarskie. Wyniki tego egzaminu, wraz z listem na rozmowę kwalifikacyjną, dwoma kolorowymi zdjęciami paszportowymi i wszelką inną dokumentacją, o którą można poprosić, należy zabrać ze sobą na rozmowę kwalifikacyjną. Jeśli wszystko pójdzie gładko podczas wywiadu, powinieneś otrzymać wizę.

Amerykańskie obywatelstwo

Różne drogi do zostania obywatelem USA

Życie w amerykańskim śnie jest czymś, co wydaje się bardzo atrakcyjne dla większości ludzi. Tysiące ludzi stara się zostać obywatelem amerykańskim co roku. Ale jak to działa?

Jako cudzoziemiec istnieje kilka sposobów na zostanie obywatelem USA po urodzeniu, proces znany jako naturalizacja. Najpierw przyjrzymy się ogólnym zasadom kwalifikowalności.

Musisz mieć ukończone 18 lat. Nie ma wyjątków od tej zasady.

Musisz być posiadaczem zielonej karty przez co najmniej 5 lat od momentu złożenia wniosku o naturalizację (formularz N-400). Jest to dokument potrzebny do ubiegania się o obywatelstwo USA. Koszt to 595 USD (dodaj 85 USD opłaty biometrycznej za łączną kwotę 680 USD). Z pięciu lat musisz fizycznie przebywać w Stanach od co najmniej 30 miesięcy! Nie możesz opuścić Stanów Zjednoczonych dłużej niż 1 rok. Jeśli będziesz przebywać dłużej niż 6 miesięcy, będziesz musiał udowodnić, że nie porzuciłeś Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Biegle władasz językiem angielskim (na piśmie, czytasz i rozmawiasz) i posiadasz wystarczającą znajomość historii USA i rządu.

Byłeś przyzwoitym obywatelem USA. Obejmuje to życie zgodnie z prawami Konstytucji Stanów Zjednoczonych.

Istnieją trzy drogi, aby zostać obywatelem Stanów Zjednoczonych po ukończeniu 18 lat:

1) Zostań rezydentem (posiadaczem zielonej karty) przez ponad 5 lat (sprawdź powyższe ogólne wymagania).

2) Poślubić obywatela Stanów Zjednoczonych, ale istnieją warunki:

On lub ona jest obywatelem USA od ponad 3 lat.

Bądź posiadaczem zielonej karty przez co najmniej 5 lat od momentu złożenia wniosku o naturalizację (formularz N-400). Z 5 lat, jesteś fizycznie w Stanach od co najmniej 30 miesięcy! Nie możesz opuścić Stanów Zjednoczonych dłużej niż 1 rok. Jeśli będziesz przebywać dłużej niż 6 miesięcy, będziesz musiał udowodnić, że nie porzuciłeś Stanów Zjednoczonych Ameryki.

W tym czasie żyłeś w związku małżeńskim

Oboje macie ukończone 18 lat

Mieszkasz w jednym ze stanów przez co najmniej 3 miesiące.

Biegle władasz językiem angielskim (na piśmie, czytasz i rozmawiasz) i posiadasz wystarczającą znajomość historii USA i rządu.

Byłeś przyzwoitym obywatelem USA. Obejmuje to życie zgodnie z prawami Konstytucji Stanów Zjednoczonych.

3) Dołącz do wojska, oto kilka wymagań:

Masz 18 lat lub więcej

Służyłeś honorowo w amerykańskich siłach zbrojnych przez co najmniej rok i, jeśli zostały oddzielone od amerykańskich sił zbrojnych, zostały rozdzielone honorowo.

Biegle władasz językiem angielskim (na piśmie, czytasz i rozmawiasz) i posiadasz wystarczającą znajomość historii USA i rządu.

Byłeś przyzwoitym obywatelem USA. Obejmuje to życie zgodnie z prawami Konstytucji Stanów Zjednoczonych.

Mieszkasz w Stanach Zjednoczonych przez co najmniej 5 lat i mieszkałeś fizycznie w Stanach Zjednoczonych przez co najmniej 30 miesięcy z 5 lat bezpośrednio poprzedzających datę złożenia wniosku, chyba że złożyłeś wniosek jeszcze będąc w służbie lub w ciągu 6 miesięcy od separacji.

Jeśli zdecydujesz się na opcję 2 lub 3, upewnij się, że załączyłeś wymienione tutaj dokumenty.

Czego można oczekiwać od procesu naturalizacji?

Przygotuj się do aplikacji. Uzupełnij arkusz kwalifikacyjny kwalifikujący naturalizację i uzyskaj wniosek o formularz naturalizacyjny.

Uzupełnij swoją aplikację i zdobądź swoje zdjęcia. Zrób dwa zdjęcia zrobione w stylu paszportowym. Nie zapomnij zabrać niezbędnych dokumentów. Następnie możesz przesłać swoją aplikację, zdjęcia, dokumenty i opłatę (NIE WYSYŁAJ GOTÓWKI) do odpowiedniego obiektu Lockbox lub Centrum Serwisowego. Zalecamy zachowanie kopii wszystkiego.

Pobieranie odcisków palców. Stanie się to po spotkaniu. Odbierz odciski palców i poczekaj, aż USCIS zaplanuje rozmowę

Wywiad. Nie zapomnij zabrać ze sobą swoich dokumentów! Weź udział w testach z języka angielskiego i wiedzy o społeczeństwie i otrzymaj status sprawy. Jeśli chodzi o test wiedzy o społeczeństwie, otrzymasz 10 ze 100 pytań, a będziesz musiał odpowiedzieć poprawnie na 6 pytań. Odnośnie testu angielskiego, są trzy części: czytanie, pisanie i mówienie. Przemówienie zostanie ocenione podczas wywiadu dotyczącego formularza N-400. Aby czytać i pisać, musisz przeczytać / napisać jedno z trzech podanych zdań. To sprawdzi Twój angielski i znajomość historii USA. Jeśli Ci się nie uda, możesz go powtórzyć raz w ciągu 60 lub 90 dni. Zostaniesz przetestowany tylko na części, która Ci się nie udała.

Przyjmowanie przysięgi składa się z:

Sprawiając, że Stany Zjednoczone są twoim narodem lub suwerennością

Przysięganie swojej przynależności do Stanów Zjednoczonych Ameryki

Wspieranie Konstytucji

Obsługa kraju, jeśli / kiedy jest to wymagane

Po tym otrzymasz swój Certyfikat Naturalizacji!

Obywatelstwo przez rodziców

Jeśli spełnisz określone warunki, możesz zostać obywatelem amerykańskim od urodzenia lub przed ukończeniem 18 lat.

Aby zostać obywatelem Stanów Zjednoczonych od urodzenia, musisz:

Urodzili się w Stanach Zjednoczonych lub na niektórych terytoriach i są w posiadaniu USA

Urodzić się za granicą, ale wobec rodziców, którzy byli obywatelami USA w chwili urodzenia (rodzice muszą spełniać określone wymagania)

Możesz zostać obywatelem Stanów Zjednoczonych przed ukończeniem 18 lat, jeśli spełnisz określone warunki, takie jak co najmniej jeden z rodziców naturalizujący się przed ukończeniem 18 lat. Proszę sprawdzić na stronie internetowej USCIS dokładne kryteria.

Podwójne obywatelstwo

Stany Zjednoczone zezwalają obywatelom na posiadanie podwójnego obywatelstwa, który jest uznawany za obywatela USA i swojego kraju ojczystego, jeśli pozwala na to kraj ojczysty. Jeśli stajesz się obywatelem Stanów Zjednoczonych, część tego procesu wymaga od ciebie wyrzeczenia się lojalności wobec twojego poprzedniego kraju, chociaż nie jest to uważane za oficjalne zrzeczenie się obywatelstwa.

Obywatele USA są prawnie zobowiązani do używania paszportu ze Stanów Zjednoczonych podczas podróży do i ze Stanów, a nie zagranicznego dokumentu podróży.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.